skip to main  |
      skip to sidebar
          
        
          
        
Kek batik

 Bahan-bahan ( 5-6 orang )
 - biskut marie yg telah dipatah dua 
 - 1 buku mentega 
 - 1 tin susu pekat 
 - 1 paket kecil milo 
 - 1 botol kecik serbuk koko 
 - sedikit kacang yg telah digoreng tanpa minyak 
 - sedikit kismis 
 - Telur sebiji
 
     Cara-cara 
 -    Cairkan mentega di dalam kuali dengan api yang perlahan.  
 -    Masukkan susu pekat dan kacau sehingga rata.  
 -    Masukkan milo dan serbuk koko dan kacau dgn rata masukkan telur.  
 -  Apabila sudah rata, masukkan biskut marie, kacang dan kismis ke dalamnya. Kacau dgn cepat sebelum campuran coklat tadi mengeras di dalam kuali. Gunakan api yg kecil saja.  
 - Masukkan ke dalam bekas yg telah disapu sedikit mentega. Mampatkan kek ini dgn menggunakan plastik dan ditekan dgn tangan. Pastikan kek ini telah diratakan dgn sekata ke dalam bekas.  
 -    Sejukkan selama setengah hari.  Boleh dihidangkan pada waktu petang atau dijadikan hantaran. 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
  
No comments:
Post a Comment