skip to main |
skip to sidebar
Kek batik
Bahan-bahan ( 5-6 orang )
- biskut marie yg telah dipatah dua
- 1 buku mentega
- 1 tin susu pekat
- 1 paket kecil milo
- 1 botol kecik serbuk koko
- sedikit kacang yg telah digoreng tanpa minyak
- sedikit kismis
- Telur sebiji
Cara-cara
- Cairkan mentega di dalam kuali dengan api yang perlahan.
- Masukkan susu pekat dan kacau sehingga rata.
- Masukkan milo dan serbuk koko dan kacau dgn rata masukkan telur.
- Apabila sudah rata, masukkan biskut marie, kacang dan kismis ke dalamnya. Kacau dgn cepat sebelum campuran coklat tadi mengeras di dalam kuali. Gunakan api yg kecil saja.
- Masukkan ke dalam bekas yg telah disapu sedikit mentega. Mampatkan kek ini dgn menggunakan plastik dan ditekan dgn tangan. Pastikan kek ini telah diratakan dgn sekata ke dalam bekas.
- Sejukkan selama setengah hari. Boleh dihidangkan pada waktu petang atau dijadikan hantaran.
No comments:
Post a Comment