
Bahan-Bahan: | |
1 ekor Ikan Kerapu (sederhana besar) ¼ cawan sos cili ½ cawan sos tomato 2 sudu besar sos tiram Serbuk kunyit Minyak untuk menggoreng 4 ulas bawang merah ditumbuk lumat Garam secukup rasa | 3 ulas bawang putih ditumbuk lumat ½ batang lobak merah dipotong kiub ½ batang timun dibuang biji & potong kiub 1 biji tomato dibuang biji & potong kiub 1 potong nenas dipotong kiub ½ cawan air |
Cara: | |
Panaskan minyak dan gorengkan ikan kerapu yang telah disapukan dengan sedikit garam dan kunyit Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bawang merah & putih hingga naik bau. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Gaul sebentar. Tambah air dan masukkan lobak merah, timun, nenas & tomato. Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat. Angkat dan tuangkan ke atas ikan. |
No comments:
Post a Comment