
 Bahan-bahan ( 4org )
 - 3 cwn beras basmathi 
 - sedikit rempah tumis 
 - *6 ulas bwg merah (blend) 
 - *5 ulas bwg putih (blend) 
 - *2"halia (blend) 
 - setengah biji bwg besar (hiris) 
 - sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup 
 - 2-3 tbsp minyak sapi 
 - 1tsp garam 
 - sedikit pewarna kuning 
 - gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng) 
 - 2tbsp rempah baryani 
 - 4 setengah cwn air 
 - setengah cwn susu cair 
 
     Cara-cara 
 -    panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani  
 -  masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).  
 -    masukkan air..tunggu sampai didih  
 -    masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan  
 -    pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak  
 - bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.  
 - masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)  
 -       masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan... 
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kuah daging baryani 
- setengah kg daging lembu (potong kiub) 
 - setengah biji bawang besar (hiris) 
 - baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend   **dr resepi nasi baryani batu pahat 
 - 1 biji tomato saiz besar (belah 4) 
 - 3-4 biji cili hijau 
 - 2tbsp tomato puree 
 - 1tbsp sos tomato 
 - 1/4 cwn susu cair 
 - sedikit ghee 
 - sedikit rempah tumis 
 - 3 tbsp rempah baryani 
 - garam,gula,ajinomoto secukup rasa 
 - sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina 
 - 1 tbsp yogurt 
 
    Cara-cara 
 -    gaul daging dgn yogurt.sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh periuk)  
 -    tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit  
 -    masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau  
 -    masukkan daging..gaulkan.  
 -    masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..  
 -    masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati  
 -  tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut. (pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)  
 -    ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.  
 -    bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair. kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..  
 -    last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..  
 -       buleh la di hidang bersama nasi baryani... 
 
 
No comments:
Post a Comment