skip to main  |
      skip to sidebar
          
        
          
        
Kek Apple

Bahan-bahan
 - 1 biji epal 
 - 100g mentega-suhu bilik 
 - 80g gula halus + 2 sudu besar gula 
 - 2 biji telur 
 - 100ml fresh cream/whipping cream 
 - 150g tepung gandum 
 - 1 sudu kecil baking powder 
 
     Cara-cara 
 -    Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm.  Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut.  Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.  
 -    Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.  
 -    Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.  
 -    Lepas itu, masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.  
 -    Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.  
 -    Akhir sekali masukkan epal+air (air yg keluar dr epal). Kacaukan. Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.  
 -    Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
  
No comments:
Post a Comment