Bahan-Bahan: | |
Bahan ini dikisar: 1 labu bawang besar 5 biji bawang merah 25 tangkai cili kering 1 inci halia 1 sd besar jintan manis ½ sd teh lada hitam 1 inci kunyit hidup 3 ulas bawang putih Bahan tumis : 1 labu bawang besar dihiris halus ½ sd teh biji sawi ½ sd teh halba 5 tangkai daun kari (leraikan) 5 keping ikan tenggiri atau ikan parang atau 1 ekor ikan terubuk (dibersihkan) 2/3 cawan minyak masak | 3 sd besar asam jawa campurkan dengan ¾ cawan air 1.5 liter air 2 biji tomato - potong 4 1 batang terung - potong 10 biji bendi 2 tangkai bunga kantan - dipecahkan 1 sd besar garam ½ sd teh serbuk perasa |
Cara: | |
Pnasakan belanga dan masukkan minyak. Tumis bawang hiris hingga kuning dan masukkan bahan tumis yg lain, biarkan naik bau. Masukkan bahan kisar dan garam, tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam jawan dan kacau sebentar hingga naik minyak. Masukkan ikan dan sebatikan bersama bunga kantan. Masukkan air, serbuk perasa, bendi dan bahan lain kecuali tomato. Tutup dan biar renih pada api kecil hingga mula pekat dan masukkan tomato. Biarkan 5 minit baru diangkat. | |
Cadangan Hidangan: | |
Sesuai dimakan dengan nasi putih, roti atau roti canai. | |
Tambahan: | |
Jika suka boleh masukkan 1 sd besar gula. Belacan juga boleh ditambah dengan bahan kisar. Untuk menyedapkannya goreng belacan dengan sedikit minyak terlebih dahulu. Gunakan 1 sd besar untuk resipi ini. Boleh juga dimasukkan daun kesum |
Saturday, 5 February 2011
Asam Pedas Melaka
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment