Bahan-Bahan: | |
1 ekor ikan bawal 1 sudu besar tepung jagung 1 biji putih telur 1 biji bawang besar ] dipotong dadu 2 biji cili merah ] 3 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos plum | 2 sudu besar sos cili 50 ml air 1 sudu kecil air limau nipis Minyak masak Garam dan gula |
Cara: | |
Ikan dibuang sisik dan perutnya dibersihkan. Lap ikan hingga kering. Gaulkan ikan dengan tepung jagung dan putih telur. Perapkan selama 15 minit. Gorengkan ikan hingga kekuningan. Angkat dan letakkan dalam pinggan. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar. Masukkan semua sos, air limau nipis dan air. Kacau hingga mendidih. Setelah cukup pekat, bubuhkan cili merah, garam dan gula. Angkat dan tuangkan atas ikan hingga rata. |
Saturday, 5 February 2011
Sweet and Sour Bawal
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment