Tuesday, 8 February 2011

Key Lime Cupcakes


Bahan-bahan:

• 2 cawan tepung serba guna
• 1 1/2 cawan gula
• 1/2 sudu teh garam
• 3/4 cawan air sejuk
• 1/2 cawan minyak sayuran
• 1 1/2 sudu teh vanila
• 7 biji telur besar, asingkan putih dan kuning
• 2 sudu teh perahan limau nipis
• 1/2 sudu teh krim tartar

Cara-cara:

Panaskan oven pada suhu 350F.

* Campurkan tepung, gula, baking powder dan

garam dalam mangkuk besar, tambahkan shortening,

susu dan vanila. Pukul 7 biji telur kuning dalam

dalam mangkuk berasingan dan tambahkan

bahan-bahan kering bersama air sejuk, minyak

dan perahn limau nipis. Kacau hingga sebati dan

kembang.Didalam mangkuk yang lain, masukkan

putih telur dan krim tartar dan pukul hingga kembang.

* Perlahan-lahan masukkan putih telur sehingga sebati.

Tuang adunan kek tadi ke dalam cawan

kertas 1/2 atau 2/3 penuh.

* Bakar selama 20-25 minit .

* Untuk hiasan atas cup kek. Campurkan 1 cawan gula halus dan 1 sudu teh butter yang dicairkan dan mangkuk. Campurkan 2-3 sudu teh perahan limau nipis kacau sehingga lembut. Sapu di atas cup cake tadi.

No comments:

Post a Comment